Voegbedrijf Marvin | Nieuwe monumenten in Leiden - Voegbedrijf Marvin
Voegbedrijf Marvin - Voor complete gevelrestauratie van (monumentale) panden. Knipvoegen, snijvoegen én erkend installateur scheurherstel.
voegen, restauratie, voegbedrijf, knipvoeg, snijvoeg, gevelrestauratie, gevelrenovatie, voeg
156
single,single-post,postid-156,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

Blog

De Kaasmarktschool in Leiden

Nieuwe monumenten in Leiden

De binnenstad van Leiden heeft er deze week drie monumenten bij. De Kaasmarktschool aan de Koppenhinksteeg, de transformatorzuil (ook wel Peperbus genoemd) op het Vrouwenkerkhof en een achterhuis van een pand aan de Herengracht kregen de status van beschermd gemeentelijk monument.

Wethouder Jan-Jaap de Haan (cultuur): “De voormalige Kaasmarktschool uit 1908 is een bijzonder pand. Het is een karakteristiek voorbeeld van de scholenbouw aan het begin van de twintigste eeuw. De gevel aan de Kaasmarktzijde laat de verschillende bouwfases zien. Binnen zijn vooral de tegeltableaus in de hal van grote waarde.”

Hans van Egdom Fotografie maakte schitterende foto’s van de Kaasmarktschool in Leiden. Bekijk hier het hele album!

De Peperbus is als enige van de twee resterende transformatorzuilen in de stad op zijn oorspronkelijke locatie bewaard gebleven. Wethouder De Haan: “De Peperbus is een zichtbaar restant dat ons herinnert aan de industrialisatie aan het einde van de 19e eeuw.

Het derde nieuwe monument, Vestestraat 21, is een voormalig achterhuis van een pand aan de Herengracht. Het is een midden zeventiende-eeuws pand dat in 1983 verbouwd is van pakhuis tot eengezinswoning. De Haan: “Het is uniek dat de oorspronkelijke hoofd- en kapvorm en houtconstructie uit 1660 nog aanwezig zijn. Door met name de ligging van de huidige voorgevel op de voormalige stadsmuur vertelt het pand ons hoe de stadsontwikkeling van de middeleeuwen tot de zeventiende eeuw heeft plaatsgevonden.”

Leiden is de derde monumentenstad van Nederland en telt samen met de rijksmonumenten in totaal meer dan 2800 monumenten.

Bron: Gemeente Leiden

Foto: DebbCollins

No Comment

2

Reageer